Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Jogorvoslatok képes leírás - Bíróság, törvényszék.tlap.hu
részletek »

Jogorvoslatok - Bíróság, törvényszék.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: birosag.tlap.hu » Jogorvoslatok
Keresés
Találatok száma - 5 db
Alkotmányjogi panasz

Alkotmányjogi panasz

Az Alkotmánybíróság honlapja részletesen bemutatja a rendelkezésre álló kvázi jogorvoslatokat, ha Alaptörvény-ellenes jogszabállyal találkozunk. Egyedi ügyek tekintetében az alkotmányjogi panasz siethet segítségünkre. 'Az alkotmányjogi panaszra elsősorban akkor van lehetőség, ha az indítványozónak az Alaptörvényben biztosított alapvető jogát bírósági döntéshozatal során sértették meg. Kivételesen azonban akkor is lehet alkotmányjogi panaszt benyújtani, ha az indítványozót az ügyében bírósági döntés nélkül érte közvetlen alapjogsérelem. Az alkotmányjogi panasz tehát nem irányulhat a bírósági döntés felülvizsgálatára, az Alkotmánybíróság nem egy további jogorvoslati fórum a konkrét ügyben. Emellett fontos szabálya az Abtv.-nek, hogy az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panasszal csak a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség, vagy alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés esetén foglalkozik érdemben. Ha ilyen kérdést az ügy nem vet fel, akkor az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panaszt nem fogadja be.'

Európai Emberi Jogi Bíróság

Európai Emberi Jogi Bíróság

Az Európai Emberi Jogi Bíróság hivatalos magyar nyelvű honlapja, ahol rengeteg hasznos információ található a bíróság működéséről, az eljárások menetéről. Lehetőség nyílik továbbá a korábbi határozatok felkutatására is ügyszám, dátum vagy akár a felek neve alapján is.

Fellebbezés

Fellebbezés

A magyarorszag.hu részletesen bemutatja a fellebbezési eljárás menetét, annak feltételeit; A fellebbezés feltételei, fellebbezés benyújtása, fellebbezési eljárás: az elsőfokú bíróság eljárás, fellebbezési eljárás: a másodfokú bíróság eljárása, másodfokú tárgyalás, határozatok a fellebbezési eljárásban.

Felülvizsgálat

Felülvizsgálat

A magyarorszag.hu oldal részletesen bemutatja a felülvizsgálati eljárás menetét, feltételeit; A felülvizsgálati kérelem előterjesztésére jogosultak, a felülvizsgálati kérelem feltétele: a jogszabálysértés, felülvizsgálattal támadható határozatok, felülvizsgálatból kizárt határozatok, felülvizsgálati kérelem benyújtása, felülvizsgálati eljárás lefolytatása

Perújítás

Perújítás

A magyarorszag.hu kiválóan mutatja be a perújítási eljárás menetét, feltételeit és működését; mi az a perújítás, milyen okai lehetnek a perújításnak, hogyan kell benyújtani a perújítási kérelmet, hogyan zajlik perújítási eljárás.

Tuti menü