Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Híres magyar perek képes leírás - Bíróság, törvényszék.tlap.hu
részletek »

Híres magyar perek - Bíróság, törvényszék.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: birosag.tlap.hu » Híres magyar perek
Keresés
Találatok száma - 5 db
A biatorbágyi viadukt felrobbantása

A biatorbágyi viadukt felrobbantása

A biatorbágyi merénylet (korábban torbágyi merénylet) 1931. szeptember 13-án történt, amikor Matuska Szilveszter felrobbantotta a biatorbágyi viadukt vasúti sínének egy részét . A robbantás 22 halálos áldozatot követelt, ezt követően pedig statáriumot vezettek be Magyarországon. Megrendezték vagy véletlen egybeesés?

A protestáns prédikátorok elleni per

A protestáns prédikátorok elleni per

1673. szeptember 25-én, 32 lutheránus és 1 református egyházférfi beidézésével vette kezdetét a protestáns lelkészek elleni hírhedt per, melynek következményeként 93 főt ítéltek előbb halálra, majd börtönbüntetésre, utóbb pedig gályarabságra. A pert vezető Szelepcsényi érsek célja a perrel a katolicizmus egyeduralmának visszaállítása volt, így az ügyészek - koholt vádak alapján, bizonyítékok és rendes vizsgálat nélkül - több száz lelkészt kényszerítettek áttérésre, vagy önkéntes száműzetésbe, a makacskodókra pedig szenvedések sora várt.

A Whiskys Rabló (Ambrus Attila)

A Whiskys Rabló (Ambrus Attila)

Ambrus Attila (Csíkszentlélek, 1967. október 6. -) a Whiskys Rabló néven hírhedtté vált egykori jégkorongozó. Bankrablásairól ismert, legtöbbször elmaszkírozott arccal és álruhában, közel 30 alkalommal rabolt ki bankokat, takarékszövetkezeteket, utazási irodákat, postákat. Egyes helyszíneken többször is járt. Az esetek legnagyobb részében taxival ment rabolni és távozott úgy, hogy a taxisofőr mit sem sejtett. Nevét onnan kapta, hogy közvetlenül a rablások előtt, a helyszínekhez közeli kocsmákban 1-2 deci whiskyt ivott. Utolsó rablása során, menekülés közben társát elfogták, aki kihallgatása során lebuktatta, így tudták elfogni menekülés közben, a román-magyar határon, az ártándi átkelőnél. Egyszer meg is szökött az előzetes letartóztatásból a Gyorskocsi utcából.

gr. Batthyányi Lajos pere

gr. Batthyányi Lajos pere

gr. Batthyányi Lajos Magyarország első miniszterelnöke. Legfontosabb feladatának Magyarország alkotmányos önkormányzatának kiépítését, ezen belül az önálló fegyveres erő megszervezését tekintette. Hivatala rövid ideig tartott, mégis rengeteget köszönhetünk neki. Az 1848-1849-es eseményekért vonták felelősségre és végezték ki - Eredetileg nemesi címéhez nem méltóan akasztották volna, végül golyó általi halál volt a büntetés.

Mailáth országbíró meggyilkolása

Mailáth országbíró meggyilkolása

Nincs toll, mely a budai rémtett hatását híven rajzolhatná. Nincs szó, mely a borzasztó gyilkosság által okozott szenzációt kifejezhetné. Ezekkel a szavakkal kezdi címlapon közölt beszámolóját a Pesti Hírlap 1883. március 30-án. Március 29-én Magyarország egyik első zászlós urát, a főrendiház elnökét, a legfelső bíróság fejét, gróf székhelyi Mailáth Györgyöt aljas nyereségvágyból, brutálisan meggyilkolták Dísz téri otthonában.

Tuti menü