Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kúria képes leírás - Bíróság, törvényszék.tlap.hu
részletek »

Kúria - Bíróság, törvényszék.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: birosag.tlap.hu » Kúria
Keresés
Találatok száma - 4 db
A Kúria saját honlapja

A Kúria saját honlapja

Az Alaptörvény 25. cikke szerint a Kúria Magyarország legfőbb bírósági szerve. A Kúria biztosítja a bíróságok jogalkalmazásának egységét, jogegységi határozatai a bíróságokra kötelezőek. A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény értelmében a Kúria: a.) elbírálja - törvényben meghatározott ügyekben - a törvényszék, továbbá az ítélőtábla határozata ellen előterjesztett jogorvoslatot, b.) elbírálja a felülvizsgálati kérelmet, c.) a bíróságokra kötelező jogegységi határozatot hoz, d.) joggyakorlat-elemzést folytat a jogerősen befejezett ügyekben, ennek keretében feltárja és vizsgálja a bíróságok ítélkezési gyakorlatát, e.) elvi bírósági határozatokat és elvi bírósági döntéseket tesz közzé, f.) dönt az önkormányzati rendelet más jogszabályba ütközéséről és megsemmisítéséről, g.) dönt a helyi önkormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztásának megállapításáról, és h.) eljár a hatáskörébe tartozó egyéb ügyekben.

Dr. Darák Péter kúriai bíró

Dr. Darák Péter kúriai bíró

Dr. Darák Péter pályafutását a Zalaegerszegi Városi Ügyészségen kezdte fogalmazóként, bírói pályafutását 1991-ben kezdte a Zalaegerszegi Városi Bíróságon. 2001-től a Pázmány Péter Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának ingatlan-forgalmazói szakjogászi képzésének vezetője. 2005-tól tanársegéd, majd adjunktus az ELTE ÁJK Pénzügyi Jogi Tanszékén. 2012 óta a Kúria elnöke.

Dr. Vaskuti András kúriai bíró

Dr. Vaskuti András kúriai bíró

A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kriminalisztikai szakjogász képzettséget szerzett. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon dolgozott fogalmazóként, titkárként, majd bíróként, eközben egy évig bíráskodott a Debreceni Járásbíróságon is, a Fővárosi Törvényszéken büntető ügyszakos tanácselnök, címzetes táblabíró volt. Jelenleg kúriai bíró és az ELTE ÁJK tiszteletbeli tanára.

Kiemelt ügyek - Devizahitel

Kiemelt ügyek - Devizahitel

Ismeretes, hogy november elején a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője tájékoztatást kért a törvényszékektől és az ítélőtábláktól a deviza alapú kölcsönszerződésekkel kapcsolatos perek számáról és az e perekben felmerült jogalkalmazási problémákról. A beérkezett információk elemzése, valamint egy, a Szegedi Ítélőtáblán megtartott tanácskozás tapasztalatai alapján a kollégiumvezető 7 kérdésben jogegységi eljárás lefolytatását indítványozta a joggyakorlat továbbfejlesztése érdekében.

Tuti menü